• bewustgelukt

Psychiater: "Ongevoeligheid van de wereld is een groter probleem"

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020

Herken jij jezelf in de kenmerken van een hoogsensitief persoon, ook wel 'HSP' of 'hooggevoelig persoon' genoemd? Ben jij gevoeliger voor prikkels dan anderen? Trek jij je het lot van een ander makkelijk aan en ben je zorgzaam? Heb je oog voor details? Pas jij je makkelijk aan in verschillende sociale situaties? Was je als kind verlegen? Dit zijn zomaar wat vragen die bij een positief antwoord kunnen duiden op hooggevoeligheid. Ongeveer 1:5 mensen is hoogsensitief. Aannemelijk is dat in zogenaamde 'zorgberoepen' en in de hulpverlening meer hooggevoeligen te vinden zijn.


Hoewel het zenuwstelsel van een HSP gevoeliger is voor het opmerken van details en prikkels diepgaander worden verwerkt, wordt niet gesproken van een aandoening en wordt het niet gediagnosticeerd. Wel kun je op verschillende websites en in boeken vragenlijsten vinden waarmee je zelf jouw (mate van) hooggevoeligheid kunt vaststellen. Je kunt hooggevoeligheid zien als een onderdeel van iemand's persoonlijkheid, met mooie en (voor jezelf) soms lastige kenmerken.


In dit artikel uit DeMorgen geeft Belgisch psychiater Dirk de Wachter zijn mening over hooggevoeligheid.


"Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Misschien raken ze soms vlug overprikkeld, maar ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer."

Beeld: Eric de Mildt


#bewustgelukt #psycholoog #coach #hooggevoelig #hoogsensitief #HSP #ongevoeligheid #DirkdeWachter

153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven