• bewustgelukt

Kameleon zonder camouflagepak

Bijgewerkt op: 11 jun. 2019

“Oh ja, ik snap het: kameleons passen zich altijd aan… en dat is heel knap!”


Dit is de gemiddelde reactie op mijn visitekaartje... en ik begrijp die associatie met het aanpassen heel goed, want zo hebben we dat geleerd van documentaires en de biologieles. Maar het klopt alleen niet. Ja, aanpassen is een knappe kunst, dat wel, maar dat is niet wat de kameleon doet met het veranderen van zijn uiterlijk. Onderzoekers hebben namelijk nog niet zo lang geleden ontdekt dat een kameleon zijn kleuren niet verandert ter camouflage of aanpassing, maar om zijn stemming en gevoelens te uiten. Wow, dus eigenlijk is het helemaal geen muurbloem!


En dat vond ik zo passend voor Bewust Geluk(t): dat je je kleuren kunt laten zien, laat zien wie je werkelijk bent en hoe je je voelt. En des te meer wanneer je omgeving andere verwachtingen van je heeft.


Dus door je gevoel of stemming te uiten ben je herkenbaar, duidelijk en authentiek voor je omgeving. OK, het vraagt wel wat moed in het begin, maar net als met mode werkt het uiten van je gevoel inspirerend voor de omgeving. En het scheelt een hoop energie als we dat camouflagepak wat vaker thuis zouden laten. Klinkt dat als bevrijdend?


Dus; show your true colors… the chameleon way!


#bewustgelukt #psycholoog #positiefpsycholoog #ACT #coach #psychologiepraktijk #psycholoogzoetermeer #psycholoogalphen #psycholoogleiden #truecolors #gevoelens #aanpassen #visitekaartje #kameleon

138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kijktips