• bewustgelukt

De druk, zinloosheid en leegte van het Instagram-leven

Bijgewerkt op: 3 aug. 2019

Dat is de titel van de recensie van het boek The Second Mountain van David Brooks in NRC.


Je bucketlist afvinken, de meest prestigieuze banen en traineeships op je LinkedIn-profiel zetten. Je doelen bereiken, dat delen met duizenden vrienden en ontelbaar veel likes krijgen. En dan toch dat lege, eenzame en zinloze gevoel overhouden. Soms zelfs een identiteitscrisis of burn-out.

Het is wat David Brooks in zijn boek het ‘Instagram-leven’ noemt. Het najagen van enkel persoonlijk geluk, plezier en erkenning is een doodlopende weg (dit noemt hij de first mountain, die om jezelf draait).


Er waait door Amerika een conservatieve doch frisse tegenwind die indruist tegen de ieder-voor-zich mentaliteit of hyperindividualisme, zoals Brooks het noemt. De oplossing voor de isolatie en betekenisloosheid van het hyperindividalisme is investeren in échte relaties. En dan niet vrijblijvend, maar door het aangaan van echte, diepe verbindingen en het accepteren van langdurige en onvermijdelijk moeilijke verplichtingen naar anderen (dit noemt hij de second mountain, die om anderen draait)


"De smartphone en sociale media beloven eindeloze verbindingen met anderen maar zorgen er vooral voor dat ‘je duizend gesprekken voert maar er nul onthoudt’. Die langdurige en steeds verdere uitholling van relaties is de voedingsbodem voor de leegte en richtingloosheid die zoveel mensen ervaren."

Ook hier in Nederland is eenzaamheid een groeiend probleem en zit ongeveer zestien procent van de werkende mensen tegen een burn-out aan.

Brooks pleidooi is elkaar weer eens stevig vastpakken, diepe, betekenisvolle verbindingen aangaan met anderen in je directe omgeving en wat minder aan jezelf denken. Doe jij dit (al)? En zo niet, wat kan het voor kwaad om dit eens uit te proberen?


Klik hier voor de volledige recensie van Wouter van Noort.#bewustgelukt #psycholoog #coach #eenzaamheid #burnout #instagramleven #verbinding #levensvreugde

141 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven